Stikkord: smaken av Rogaland

«Hemmelige» plasser i Rogaland

«Hemmelige» plasser i Rogaland

Kvitsøy fyr ble bygget i 1829. Den gang var det 18 meter høyt med kullbluss på toppen. I 1859 ble tårnet forhøyet med ytterligere 7 m og utstyrt med oljefyrt fyrbluss samt et linsesystem. Toppen av fyret er nå 45 m over havflaten. I 1938 ble fyret elektrifisert, og i 1969 automatisert. Fyret er fredet.

Vippefyrets historie
Kvitsøy fyr har imidlertid en historie tilbake til år 1700. Da satte Henrich Petersen opp et såkalt vippefyr i Ydstebøhavn. Fyret bestod av en mast som hadde påmontert en tverrvippe. I enden av den var det festet en «ildpanne» som ble fylt med brennende kull og som oppheist hang 6 m over bakken. I 2005 kom en modell av vippefyret på plass ved siden av det det eksisterende fyret, og ble innviet med en flott markering som Kvitsøys tusenårsplass.

En tursti leder opp til fyret fra Ydstebøhavn og går videre ut til havet i vest.

Unnis Julesild

Unnis Julesild

Av og til møter en mennesker som lyser opp hverdagen. Det trenger ikke være de menneskene som gjør mest av seg eller er mest synlige. Det kan være et av de menneskene som er vennlige, smilende, tålmodige og kunnskapsrike. Unni Kverneland Asheim er en av 

Suldalsboller

Suldalsboller

Janes Suldalsboller fastelaven

Suldalsboller

1 liter h melk

300 gram meierismør

250 gram melis, dette kokes opp og avkjøles til romtempratur(hvis du smelter smør først og deretter tar i melk og melis,blir dette raskt romtemperatur)

50 gram gjær

1 ts kardemomme

2 ts vaniljesukker

2 ts bakepulver

1,5 kg hvetemel

Stek midt i ovnen på 250 grader i 6-7 minutter

Slik gjør du

Smelt smør i en gryte og tilsett h melk og melis.Rør godt ut melisen og ha dette oppi en bakebolle .Væske skal være romtemperet og ikke for varmt når du rører ut gjæren i vesken.

Tilsett alt det tørre og la kjøkkenmaskin gå til deigen slipper bollen.

Jeg lar deigen hvile i 10 minutt i bollen etter elting og baker ut bollene og setter  disse på brett med en gang. Hev til dobbel størrelse,gjerne i 1-2 timer på kjøkkenbenken, pensle med egg og stek midt i ovnen .Det går raskt fordi temperatur er høy så pass på.