Brød og Bakst Høst Krydderurter Matfylke Rogaland Samlet av Mat&Urter Sylting & safting Tradisjonsmat

Høstetid og plomme år

Hagene bugner av plommer og epler iår. Ifjor var det skralt over hele linja. Korn står modent og oppreist på Jæren, sola skinner og hele august var der ideelle forhold for bonde og hage. Uvanlig her kan en trygt si. Klimaendringer? Skogbranner, flom, orkaner og tsunamier som preger Europa og Amerika synes fjerne når det på Jæren er uker uten regn og sidevind. Dager og uker en slipper å planlegge å bardunere fast hagemøbler og løse gjenstander. Det er helt utrolig.

Jeg planlegger mye med eplene i hagen, de er snart klare for innhøstning. Katja, Discovery ,Gravenstein og Summer red er favoritter her i huset, men plommetreet mitt sturer etter hard beskjæring på feil årstid. Men plommetreet til venner bugner og de deler raust med dårlige beskjærere ,Takk til Line og Benjamin hos Mingar Walker glassblåseri

Det ble 10 store glass med syltetøy, plommepai og en stor pose i frysen til min sønn. I min frys er det ikke plass.

Plommer er ferskvare og når en har spist seg mett og magen er på styr så ble det en stor favoritt hos familien med pai.

Vanilje, stjernanis og kanel passer godt sammen med plommer og etter å ha tatt ut kjerner og delt disse i to lagte jeg en enkel marinade av litt demerara sukker og krydder. Du kan lage og forsteke paibunn, det går raskt men bruk gjerne den ferdige bunn du kan få kjøpt så går det enda raskere.

Her en er god oppskrift på paibunn som du kan bruke til flere ting,både søtt og salt.Denne oppskrift fant jeg på Matprat. Det er deig nok til 2 paier eller en pai med lokk

PAIBUNN

200 gram smør

300 gram hvetemel

1 dl vann

0,5 ts salt

Smuldre mel og smør.Tilsett vann og salt.Samle deigen raskt og la deig hvile litt.Tilsett litt mer mel hvis den virker for løs.Sett kaldt til bruk.Jeg presset den ut i former med en gang og satte hele formen kaldt i 20 minutt.Det virker også.

Forvarm stekeovn til 200 grader.Prikk bunn med gaffel og dekk den med bakepair,fyll med ris eller erter så holder paibunn på formen og «kryper» ikke så mye. Forstek i 15 minutt. Avkjøl litt på benken. Hell ut erter,fjern bakepapir og ta var på til neste gang du baker.

Fyll med ønsket fyll. Jeg tok vaniljekrem og plommer.Funker også med epler eller andre frukter.

Stek videre i 15-20 minutt på 200 grader. Avkjøl men server gjerne lunken med litt is eller krem.

Fyll til rask plommepai

ca 15 delte plommer,ta ut sten og del i to. Strø over litt sukker og de krydre du liker.Jeg brukte en halv ts ceylon kanel og en knivspiss malt stjerneanis.

Jeg jukset litt og kjøpte en ferdig vaniljekrem. La denne over den lett avkjølte paibunn, la de halve plommene oppå og stekte paien videre.. Enkel dessert som du raskt kan lage, til og med på en hverdag.

Eplepai stekes litt lenger enn plommepai men kan også lages etter samme oppskrift
yummi yummi
enkel og god dessert

Du vil kanskje også like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *