Mat og Urter blog Matfylke Rogaland Supper

Ramsløksrus

Vår rus

Hva gjør denne fruen lykkelig? Champagne og spa? Dyre vesker og nye klær? Nei…et skogsholt fullt av ramsløk eller en en steinsopp ingen dyr har spist av, en kantarell plass med lubne gule kantareller som jeg nesten gikk forbi eller en god bok som en kan glemme tid og sted og bare fordype seg i .Påsken i år var lunefull værmessig men noen fantastiske dager fikk vi innimellom og jeg fikk et par timer fri for meg selv i et skogholt med ramsløk….Dette var påfyll for sjel og kropp og nok en opplevelse for minnebanken. Der er jeg i alle fall rik. Opplevelser har jeg mange av!

Ramsløk er min favoritt urt om våren,vill og struttende av antioksidanter og livskraft. En løkplante som sprer seg som vinden og finnes ofte i gammel skog langs kysten og i Ryfylke på øyene der. Bøndene liker ikke så godt ramsløk da det setter smak på melk og gress, så de har nok prøvd å utrydde planten så godt de kan på dyrket mark, derfor blir jeg så glad over å finne uberørt natur med ville vekster i gammelt kulturlandskap .La det forbli slik i mange generasjoner…la kommende generasjoner også få den gleden av sitt uberørte» hemmelige» ville vekster sted.

Jeg bruker frisk ramsløk til mye når jeg finner den.God i salater,supper og omeletter.Fantastisk i urtesmør og oppå foccacia. I det etter hvert så berømte Nordiske kjøkken er det også brukt mye. Til fisk er den fantastisk og som smakstilsetter er du aldri i tvil når du får ramsløk. Litt er det beste, for ivrig med ramsløken som smaksetter så kjenner du ingenting annet. Til en suppe på 3 liter bruker jeg 8-10 blader,til en pesto bruker jeg en håndfull blandet med litt persille og olivenolje så har du smak i massevis .Jeg åpnet en krukke fra i fjor og den var like god, bare mørkere grønn.Noen fryser i beger men tilsetter du olivenolje på toppen hele veien varer pureen lenge ,i mange måneder faktisk. Settes kjølig selvsagt.

Du får også tak i ramsløk på hagesenter nå men det er ofte en tysk variant som er dyrket frem og smaker mye mildere .Et greit alternativ hvis du ikke finner orginalen.

Her er oppskrift på en purresuppe med litt ramsløk som er min nye vårfavoritt. Du kan lage den med fløte eller uten. Vegetarisk eller ikke. Like god er den.

suppe med ramsløk
Ramsløk vokser ofte i gammel skog langs kysten

Stor oppskrift som gir 5 liter suppe

Purre og ramsløk suppe

2 store purrer

4 ts smør eller olivenolje

3 vårløk

3 store melne poteter

8-10  blader ramsløk eller 3 fedd hvitløk hvis du ikke finner ramsløk

3 liter vann tilsatt god buljong av eget valg,Kyllingkraft,grønnsakebuljong eller annen fond.

Slik gjør du: Vask purren god og del den opp i ringer,bruk hele purren

Surr denne i litt smør til den blir blank,tilsett ramsløkblader eller hvitløk

Tilsett 3 skrelte rå poteter i grove terninger

Ha i veske og buljong,kok opp og kok til potetene er møre.Bruk stavmikser eller kjøkkenmaskin og mos alt dette til en fyldig suppe.Potetene jevner suppen.Tilsett 3 dl matfløte hvis du vil men du kan

Du vil kanskje også like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.