Brød og Bakst Lokalmat Mat og Urter blog Matfylke Rogaland Oppskrifter fra slekta Samlet av Mat&Urter Tradisjonsmat

Tante Asbjørgs syrekaker

Takkebakst har vært i Norge lenge, Fint hvete mel var sjeldent og dyrt og skulle brukes sparsommelig. Brukte du mye hvetemel i baksten ble du sett på som en dårlig bakstekone. Dårlig bakst blir det også med mye mel, så når en baker lefser, flattbrød og bakst på takke begynn deig med mindre mel enn du tror og tilsett mer ved utbaking.

I flere gamle oppskrifter står dette beskrevet som «tilsett mel til passe deig» til frustrasjon for en nybegynner, vi liker ofte eksakte mål ,  men det er forståelig når en begynner å bake.

Hvete er en nesten like gammel kulturplante som bygg. Det er funnet spor som viser at hvete ble dyrket i Egypt for 7 000 år siden, men dyrkingen er trolig eldre enn det. I Norge er det påvist at det ble dyrket hvete ved Oslofjorden for vel 4 000 år siden. Hvete krever lang vekstsesong og dyrkes stort sett på Østlandet og delvis i Trøndelag.

Hvetemel har unike bakeegenskaper. Det inneholder protein som kan danne gluten og tåler stor innblanding av mel som ikke har bakeevne slik som havre og spelt alene.

syrekaker deig
syrekaker

I mitt bardomsparadis Ryfylke er der mange gode takkebakstoppskrifter. Min storesøster Jane bor i Ryfylke sammen med min svoger som er fra Jelsa og har fått tak i denne gamle oppskriften på syrekaker fra sin tante Asbjørg Tjeltveit på Jelsa.  Syrekaker blir bakt der til jul og fest og har enkle ingredienser men er utrolig gode med bare litt smør eller selvsagt med brunost og til julefrokosten. Dette blir 10 store syrekaker som kan deles som brød eller deles i to. Du kan selvsagt dele deigen i 20 emner og lage porsjonskaker men siden det tar ca 25-30 minutt på takke er det greit å lage de store . Syrekakene smaker nydelig ferske men holder seg godt i flere dager. Det er en livlig deig ,så slå den ned et par ganger og ikke gå fra den, da kan den «flaume over» så det står i oppskriften.

 Tante  Asbjørgs syrekaker

1,5 kg hvetemel

1 kopp sukker(liten kaffekopp)

4 dl helmelk

7 dl vann

70 gram gjær

1,5 ts bakepulver

syrekaker deig

Varm opp væske til fingervarmt(37 grader)og i den lunkne vesken rører du ut gjær.Tilsett hvetemel ,sukker og bakepulver og elt godt. Bruk gjerne kjøkkenmaskin.Tilsett mel litt og litt og se når deigen slipper bollen. Den virker litt klissen men er god å jobbe med .sett til heving i 2-3 timer og ta deretter godt med mel på bordet og del deigen i 10 emner og kna lett sammen til boller som du presser lette flate. Stek på middels varme(takke meteor ca 6)på alle sider.Begge flater og sett på høykant og stek på 4 sider,Ca 5 minutt på hver side.dette tar 30 minutt.

Legg på rist og avkjøl. Kos deg med syrekaker til helgefrokosten eller til god suppe.

De kan stekes i ovn også ca på 200 grader i 25 minutter men vil da ikke få syrekakeformen og den gode skorpen.

Du vil kanskje også like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.