Til eldre jeg blir til mer ser jeg viktigheten av å holde på tradisjonsbakst og gamle oppskrifter.Jeg ønsker også å beholde norske brødsorder og brød lagt av lokale bakere og ikke fryste utenlandske brødsorter med lang holdbarhet,det fikk jeg nok av i Usa . Vi må beholde Grisla,kneip,sidebrød og grovbrød med sirup..
Foccacia ,landbrød og ciabatta er gode de ,men de må ikke erstatte tradisjonsbakst og sunne kornsorter til hverdags.Ny kostholdråd sier ifra om at grov brødmat er sunt og mettende…det har vi voksne visst lenge..nå skal nye generasjoner lære om god sunn mat,hjemmelaget betyr ikke alltid lang tid og er veldig komplisert.
Gode rimelige bakevarer til kaffemat må vi heller ikke glemme.Jødekaker er slik en bakst.Ja den inneholder litt sukker men en skal jo ikke spise seg mett på dette.Det er tradisjonsbakst som stagger søtsuget,er godt å ha på lur til hverdag og fest og kjekt å pakke i nistepakken når en skal på tur.
Jeg husker disse fra sommerene i Ryfylke og som kosemat på strandtur med rødsaft på plastflaske.
Denne oppskriften fikk jeg fra Ryfylke og ja det heter Jødekaker,gammelt navn fra Danmark som verken er krenkende eller feil å bruke uansett politisk ståsted. I Hauge i Dalane fikk jeg noe som lignet veldig som der heter skolekjeks . Det er også en god oppskrift med surmelk og hornsalt som hevemiddel.
Dette blir ca 40 Jødekaker
1/2 liter kulturmelk
1/2 kg sukker(400 gram går også)
600 gram hvetemel
1,5 ts hornsalt(hevemiddel i gul boks)
125 gram smeltet meierismør,lett avkjølt
Alt røres sammen og settes til side litt for å sette seg.
Deig skal være som en tykk saus/grøt ikke bli fristet til å ta mer mel i.
Settes på brett med spisekje på bakepapir,ca 9-12 kaker pr brett,de flyter ut så ha litt avstand.Toppes med perlesukker
Stek midt i ovnen på 200 grader i 13 minutt
Jeg valgte å la de stå litt lenger for å bli litt fastere,avkjøles på brett og settes over på rist
Kan oppbevares i kakeboks i lang tid men disse får ben å gå på ,det lover jeg