Lokalmat Mat og Urter blog Mat til høytider Matfylke Rogaland Oppskrifter fra slekta Samlet av Mat&Urter Tradisjonsmat

Gryta hennas mor

Der ble laget et program om komla og torsdag som komledag her I Rogaland og de fant ingen  god forklaring på hvorfor det var på torsdager disse journalistene, men så overhørte jeg Bodil Nordjore, Statsbudeia,  i et juleprogram på Nrk ,nevne komla og torsdager og at det kunne ho fortelle» meir om ein aen gang «

Min nysgjerrighet blei  vekket og jeg tok kontakt med henne for å få vite svaret

.Her er hennar forklaring

»tidlegare var d kjøtmat ein gong i vika- sundag. når me fekk poteta ( jordepli), blei d to dagar med kjøt i vika, d blei då komle mæ kjøt i på torsdag .

Fornuftig og mettande med so mykje potet og » litt» kjøt, difor helde denne tradisjonen seg so godt.

Rart at ikke rogalandske journalister gikk til denne kunnskapsrike dama som til og med underviser i mathistorie. 

Bodil Nordjore og Bo Jensen

Komle er det mange oppskrifter på men mor si komla hadde en neve havregryn og litt melk i. Dette gjorde de mykere og faktisk litt “lettere”. Den perfekte komle konsistens er en rimelig løs deig ,ikke for fast eller ikke for løs og i alle fall ikke for  klissen. Det er nok en treningssak. å kjenne den rette konsistens .Men et god tips er også å la deigen stå litt på benken og sette seg så tilpasse med litt mel. Selv de proffeste kokker kan slite med dette så jeg i » Kokkekamp»  nylig , men har du først først fått følelsen og teken, så sitter den.Når du legger komlene i kraften form disse med en fuktet hånd eller en stor skje.

Viktig  er også å bruke gode vinterpoteter som Beathe, Kerrs pink eller Troll.

Viktigst av alt er å planlegge , legge bogen/saltkjøttet i vann dagen før eller bruke salt lammekjøtt som en får her i vest  på hver nærbutikk . Eller så er  komlelaging  gjort på mindre enn en  time. Så passer  gryta seg selv .Mye er gjort med en god kjøkkenmaskin og jeg tenker hver gang jeg står med kenwooden og freser igjennom de skrelte potetene, på min mor som sto å lagte komle til storfamilien  med rasp og håndmakt.

Pinnebog er laget som pinnekjøtt, saltet og tørket, men her i huset liker vi godt dette, da det er mer kjøtt og mindre fett slik at det blir kanskje litt mindre “sauesmak”

Nydelig kraft blir det også  av kjøttet som du kan bruke til ertersuppe, lapskaus og mange middager så får du for mye kraft frys denne til senere bruk.

Komle er skikkelig sikringskost i de kaldeste månedene ,ofte naturligere å lage da også siden høstpoteter er bedre til komle enn nypoteter med mye vann og stivelse og kort oppbevaringstid. Komler er fast innslag under potetfestivalen på Jæren. Da står folk i alle aldre i kø.

Komlå te mor ble aldri lagt med nøyaktige mål men jeg har prøvd å gjenskape og skrevet  en oppskrift ned til min sønn og kommende generasjoner i familien som også elsker “komlå te na mor”

 

komla e populært hele året men spesielt under potetfestivalen

Legg pinnebogen eller salt lammekjøttet i vann og la det ligge minst et døgn. Ca 1 kg holder i massevis. Du kan også bruke røkt og saltet svineknoge men hos oss var det alltid lam Kanskje fordi vi her i Rogaland har mer tilgang til lam?

Dette er en oppskrift til minst 8 personer men er det noe igjen så er stekt komle dagene etter nydelig også..Komler kan også fryses men da syns jeg de egner seg best til steking.

Komleoppskrift

2 kg poteter, Beathe,Kerrs Pink eller annen melen potet

3-4  stk kokte poteter(perfekt å koke litt ekstra tidligere i uken)

300 gram byggmel eller grynmjøl som det også blir kalt

ca 400 gram hvetemel

1 god hånd havregryn

1 dl melk(i Gjesdal  i Rogaland bruker de surmelk både til og i komldeigen

litt timian i kokevannet og i komla

Tilbehør: kokt kålerabi,kjøttpølse,vossakorv, Pinnebog og smeltet smør og til å drikke er det nydelig med kulturmelk og kald melk. Men utrolig nok passer komle til Cava også, hvis du har lyst å ha dette til festmat.

Tilpass melmengden med litt mer av alt hvis du føler den er for løs. Skal være konsistens som en tykk havrgrøt.

Slik gjør du:

Sett over en stor gryte med vann, kok opp kjøttet og la det derettter trekke. Dette gjør du mens du lager komlene, da er kraft perfekt og klar til du skal ha dem oppi. Kok opp noen poteter i det samme vannet med det samme hvis du ikke har restepoteter. Skum av fett når kjøttet koker opp.Ta litt timian i vannet.Det gir god smak.

Skrell og rasp  de rå potetene til en fin masse. Bruk kjøkkenmaskin, da går det raskt. Gjør du det for hånd bruk den groveste delen av rivjernet. Dette er litt arbeid. Ta potemassen i en stor bolle og vend inn melet, melken og havregryn. 1 ts salt kan du også ta i men jeg er alltid litt forsiktig  med saltet her fordi kjøttkraften kan være ganske salt.

La potetdeigen stå litt. Kjøttkraften skal være god og varm men ikke fosskokende når du legger komlene oppi.

Jeg bruker nevene  til å blande deigen og forme bollene. La vannet renne litt i springen og fukt hendene når du former komlene. Det er litt graps, men rene hender er det beste intrument å lage mat med.Form komler til en ball,størrelsen bestemmer du men mor sine var på størrelse med en tennisball,kanskje litt mindre.På sørlandet kalles det  komperog de er  store og fylt med litt kjøtt eller flesk.

La komlene trekke i gryta minst en og en halv time, gjerne lenger. Jeg tar ofte mesteparten av kjøttet ut før jeg legger i kumlene(det har da trukket i vann en time og laget god kraft) og legger kjøttet  i en annen gryte med nytt vann. Koker da kjøttet videre og legger pølser og kålerabi oppi den kraften ca 20 minutter før jeg serverer. Ikke rør i gryta men la komlene trekke.Pass på at de ikke setter seg i bunn med å riste lit på gryta med jevne mellomrom.

Dette er skikkelig god bondekost,tradisjon og nydelig vintermat.Flott å bruke kraft av pinnekjøtt og annet også. Det går å  bare ha pølser og kålrotstuing til også. Noe å tenke på etter du har kokt pinnekjøttet eller bogen på julaften. IKKE HIV DEN GODE KRAFTEN!!!! Vann pinnekjøttkraften ut og lag mange gode middager. Frys gjerne kraften til senere.

komla re populært hele året men spesielt under potetfestivalen på Jæren da det går tusenvis porsjoner til komleglade Rogalendinger
potetåker

.

Du vil kanskje også like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.