Et hjertesukk fra en tidligere kafe eier
3 år drev jeg egen bedrift og fikk aldri tid i alt styret til å nyte gleden dette egentlig var, fra januar 2016 til åpning i april gikk dagene i ett med kursing,bank,søknader til kommune og stat, tillatelse og innkjøpsavtaler. Så var det ansettelser, hvem virker og hva virker?, lønninger,prøving ,feiling og suksess med tilbud og pris til vi tilslutt landet på tradisjonsmaker. Jeg fikk en fast god kundegruppe og hadde gjester ,ikke kunder Det er en stor forkjell i dette..Skapte noe som var annerledes og ikke a4..hverken det i disken eller oss bak disken var dette.Noen bemerket hvorfor jeg ikke hadde club sandwich eller salat med quinoa frø..noe kjøttfritt,noe vegansk,noe melkefritt,noe glutenfritt ,noe uten tomat, eller cappuchino med havremelk,soyamelk,geitemelk,sirup med karamellsmak og krem uten kremfløte..i begynnelsen forsvarte jeg meg og forklarte, prøvde å formidle at ren mat,rene smaker og lokale leverandører var best for både miljø,helse og lommebok, Ingen liker en «besserwisser» Selvfølgelig for de som ikke tåler gluten og laktose må man prøve å tilpasse seg men jeg skulle likt å se det kjøkken som på de få kvadratmeter greide å holde dette glutenfritt for eksempel. Der er mye uvitenhet om dette og det gjør også at folk kommer med krav som det ikke er mulig å få til uten å ha to separate deler av kjøkken. Det å bruke to skjærebrett,smørekniver,brødkniver etc..Dette syndes det mye med på mange spisesteder.Daglig!
Jeg hadde rugbrød,steinbakt brød,baguetter,rundstykker,skinke fra Skretting,ost fra Voll og Bo Jensen.Sild og egg på rugbrød Alle bakervarene var fra Roxman, en av den siste ekte bakere i Rogaland,mitt»faste følge»Sild,egg på rugbrød var det mest populære jeg hadde, Jeg hadde Jone Wiig sine sjitne gulerøde i kakene mine, i suppene alltid rotgrønnsakene fra lokale levrandører i sesong. Jeg kunne stedfeste hver grønnsak og hvert smørbrød jeg solgte. I tillegg hadde jeg kaffe og te ingen andre hadde.Løsvekt te i egne kanner og min espresso var autentisk laget etter oppskrift fra Toscana.Kaffen var rund og god,kraftig og både lysbrent og mørkbrent fra de beste kaffehus og selvsagt utz sertifisert i tillegg til økologisk,et strengere krav enn både fairtrade og økologisk og sikret lokale bønder både pengene og at de ikke ble utsatt for slavekontrakter
Tenk dere godt om før dere står foran en ansatt på kafe, restaurant, kassen på dagligvaren og i butikkene. Hold misfornøyde kommentarer om utvalg for dere selv, ikke kom med velmenende overbærende kommentarer om hva vi skulle hatt i disken, kanskje du ikke liker sild og bare vil ha pastasalat og club sandwich som ALLE har, men andre liker kanskje det vi har? Jeg hadde 98 prosent av disse kundene som visste at kvalitet og kunnskap koster litt ekstra men ikke koster skjorta allikevel. Men allikevel på tunge dager ble det allikevel de få 2 prosentene som du husket . Hadde jeg laget club og pastasalat(som jeg gjorde også) hadde det vært med tørrsaltet bacon,økologisk frittgående kylling, surdeigsbrød og tomater fra Orre tomat. Pastasalaten ville hatt tørrmoden skinke fra Suldal eller spekeskinke fra en annen lokal produsent. Eller bare hatt gode krydderurter og grønnsaker.Den ville hatt Bo Jensens chevre eller biter av Voll ost revet over. Brød ville hatt hav salt fra nordsjøen og byggryn ville vi hatt i stedet for fremmede frø som gjør at verdens fattigste ikke lenger har råd til mat ,da vesten har adoptert både frø og korn i sine livestilstrender.
Masseprodusert er greit, kjeder vil alltid kunne gjøre det billigere, de har helt andre innkjøpsavtaler, men vi mister så mye på veien hvis vi ikke er bevisste. Vi mister vår mat identitet, vår kunnskap om mat, vår kulturarv. Det holder ikke å bare heie på lokale mat produsenter på festivaler og Gladmat.VI må hver dag være bevisste. Kjøp mat i sesong, betal den ekstra krona for en lokal tomat, kålerabi eller salat.Spør i butikken,hver gang…Hvor er de lokale grønnsakene? Hvorfor ligger det plastinnpakket blomkål fra Spania i høysesong på Jæren i disken på Obs, Hvorfor selges nederlandske tomater i Prix butikken på Judaberg under tomatfestivalen? Misforstå meg rett, alt norsk er ikke fantastisk men det er pigade ikke langt ifra. Våre tomater er best i sesong, Nei vi trenger ikke vårgrønnsaker fra Peru i desember, vi må betale litt ekstra for et brød som smaker av korn og tid. Nå smaker alle brød nesten likt og «butikkbakt «betyr at de er fra fryst deig som varmes og stekes i butikk. ALLE butikker har samme varer snart og det er kjeeeedelig , før kunne jeg gå i butikken på Jæren,I Ryfylke eller på Sørlandet, og vite at jeg fikk brød eller noe spesielt som jeg bare fikk der. Nå er snart alle disker i butikkenes like, ingen mat sporbar og heller ingen kunnskap igjen om hva vi skal se etter. Se på pakken med fiskekaker neste gang du handler det. Hvitfisk er mesteparten av fiskeinnhold i Norske hjemmelagte»Hva er det når det står seiekaker med 2 prosent sei?…Smør som du tror er smør og olivenolje som er det beste uansett steking,baking,salat etc består av raps, litt smør og enda mindre olivenolje, søk opp dette, finn ut hva som er i maten. Raps er supert og kan produseres i norden men kjøp da den rene skikkelige fra Askim eller en annen god produsent. Jeg bruker mest olivenolje da den tåler mer og jeg liker smaken bedre men det er ikke pointet her.Pointet er VÆR BEVISST
Når jeg leser at 70 prosent av grønnsakene som selges i Norge er importert så må vi ta grep , det jobbes med dette i nærmiljøet.Det er mulig med nye dyrkingsmetoder å dyrke lokalt i Norge hele året. Salat,kål, tomater og urter er gode eksempler på dette.
Våre gode kokker i matfylke Rogaland prøver å gjøre oss bevisste, Michelin kokker som Sven Erik Renaa bruker mye lokale produsenter og i tilegg flotte norske produsenter.Ørret fra Sirdal,Grønnsaker fra Brimse,østers fra Bømlo etc etc.
Frode Selvåg ,Ryfylkekokken lager mye som har tradisjon og samtidig er trendy. Hans Juanita tomater fra Judaberg på glass er et fantastisk produkt.
Heine Grov på Jæren var tidlig ute med å fremme lokale råvarer og kjører en bevisst linje på å fremme de lokale produsentene.Han er også en reser på å moderniserer trauste retter.
Karl Erik Pallesen med Fisketorget i Stavanger er mye mer enn en fiskehandler…han er en formidler og meget villig til å dele av sin kunnskap.
Arne Brimi var vel en av de første kjendiskokkene som gikk ut med dette om å bruke lokale råvarer i sesong i de rettene som godt kunne være franske.
Jeg vil ikke at folk skal sette fredagstaco eller club sandwichen i strupen når de leser dette.Jeg lager selv slik mat. Det er ikke ur norsk alt jeg lager heller, Jeg er vokst med en mor fra Ryfylke og en far som seilte ute, så maten vi hadde hjemme bar klart preg av dette, men jeg håper at neste gang du handler inn i butikk eller restaurant/kafe ,og ja jeg anbefaler butikker, ikke bare nett.(vareutvalg blir likt,lite variert og du blir styrt til å handle det samme pluss at ingen av ungdommene får sin første sommerjobb).så tenk over hva du legger i kjøpekurven. Bestem selv hva du vil ha i mat kassen ikke la andre og kommersielle krefter bestemme. Tenk også over at de fleste butikker har en fagkunnskap om det de selger. Bruk denne ellers forsvinner både kunnskapen og service. Jeg er ikke enig med trendforsker Økland i at dårlig service i norske butikker er gjennomgående. Men når folk ikke bruker den kunnskapen som ligger der ute så vil det tilslutt bare bli nostalgiske minner og en vil ikke ha kunnskap om det som engang var og ikke forstå gamle oppskrifter eller vet hvor en får tak i slike ting Når oppvoksende generasjon ikke vet hvordan de en gang skal lage en hvit saus(bechamel)og kjøper denne på ferdig pose, da blir jeg helt fortvilet. Still krav når du går i butikken … med et smil selvsagt. smak på flere typer potet og tomat kjøp sommerkål nå og hvitkål til høsten,lag mat fra bunn minst en gang i uken,ta med barna på kjøkken, framsnakk lokale produsenter og vær bevisst HVER DAG. Ikke gjør det mer komplisert enn det er å spise sunt og godt så barna utvikler stressmage og tror de må spise komplisert eller rart for å være in. Her ligger en utfordring til alle politikere…Tilbake til kjøkkenet med barna og i skoleplanen. Ta dem med ut å se hvor maten kommer fra mens vi ennå har både naturen og de lokale produsentene. Skap tilhørighet og bevissthet. Heia Andreas Viestad og Geitemyra.Slike plasser må skapes i hvert fylke