Norsk gjær som stammer fra ølbrygging på vestlandet og nordmøre.
Ordet kveik kommer fra Norrønt for Kvikk,rask,livlig og det stemmer godt med denne gjæren som i motsetning til vanlig gjær blomstrer med høy temperatur og liker godt varme.
Vanlig gjær liker ikke for varm temperatur ,det dreper gjæren og hever dårlig, men denne gjæren var som skapt for varme sommerkjøkken.
Jeg har fått litt kveik som stammer fra Voss av min nabo Oddvar Garborg og har matet den med økologisk rug,vann og litt honning.På få timer måtte jeg dele den i tre store norgesglass da den «fløymde»over sine bredder som elvene i snøsmeltinga på vestlandet.
Kveik er en betegnelse på flere stammer av domestisert ølgjær som har vært i bruk i norsk gårdsbrygging i generasjoner.(wikipeda)
Jeg har lagt en klassisk finbrød deig av økologisk hvetemel,litt sammalt rug,salt og honning og vann. Brødet minner om grisla og landbrød i smak.
1 kg økologisk hvetemel
100 gram kvermalt fin rug
1-2 ss salt
2 ss honning
4 dl surgjær av rug og kveik
4-5 dl vann
2 ss smør
Start med alt det tørre,tilsett honning,surdeig og elt godt,tilsett litt og litt vann til deigen samler seg og slipper eltebollen.Jeg bruker min gode Kenwood major til dette da den tåler godt brødeiger og litt tyngre deiger .Se alltid på watt på maskin og fortell selger at du skal bruke maskinen til brødbaking også.De fleste bruksanvisninger anviser mengde deig maskin tåler.Hvis maskinen går varm og lukter svidd er det tegn på at maskin ikke er lagt for brød og gjærdeiger over kg.
Heves i 2-3 timer,bakes ut til tre brød,jeg liker å lage runde brød uten form fordi jeg elsker sprø skorpe og den rustikke utseende. Etterhev til dobbel størrelse (40 minutt, gjerne lenger),skjær et kryss i brødet og pensle med vann. Det er også en god deig til kaldheving over natten, da kan brød utvikle gode luftlommer, men som sagt har jeg god erfaring med å la kveikbrød heve i romtemperatur. Prøv deg fram.
Stek på miderste rille i 35-40 minutt på høy varme 220 grader.Test om det er gjennomstekt med å dunke på bunnen, det skal høres hult ut. Avkjøl på rist og nyt smaken av tradisjon. Det minner om et godt gammelt grisla brød.
Supert til suppe og godt pålegg eller bare med litt godt smør og kanskje er du så vågal at du prøver god gammaldags fatost og bondesmør..det er smaken av barndom på 70 tallet.