Av og til møter en mennesker som lyser opp hverdagen.
Det trenger ikke være de menneskene som gjør mest av seg eller er mest synlige. Det kan være et av de menneskene som er vennlige, smilende, tålmodige og kunnskapsrike. Unni Kverneland Asheim er en av disse.
Hun arbeidet på Obs på Bryne og som den «krevende» matkunde jeg er, så spør jeg alltid om råd og varer når jeg handler. Unni er tålmodigheten selv og vi har mange kjekke samtaler om oppskrifter, mat og livet…i forbifarten.
Damen er jo travel og på jobb, men uansett arbeidsoppgaver, så har hun alltid tid til å hjelpe, svare eller finne noe til meg som kunde. Denne servicen setter jeg umåtelig pris på og legger merke til. Etter å ha arbeidet i service næringen siden jeg var 19 selv, så har jeg jo funnet ut, at for å drive god butikk og være en god medarbeider, så må en ha engasjement, lidenskap og kunnskap om det en driver med. Det gjelder nok uansett yrke men i servicebransjen er det alfa og omega. Dette har Unni.
Selgere som bare vil selge eller som bløffer om kunnskap blir fort gjennomskuet og kunden kommer aldri igjen.
Unni og jeg deler lidenskapen for god mat og kom derfor i kontakt med hverandre. Til og med i en travel hverdag , bør vi ha tid til å se menneske som kommer inn, ikke bare se en kunde.
Dette er hennes gode oppskrifter på julesild. To oppskrifter med forskjellige laker. En som skal oppvarmes og en som røres kald. Takk Unni!
Unnis julesild
½ dl olje (raps eller mild olivenolje)
½ dl eddik
2 ss vann
1 lite glass tomatpure
1,5 dl sukker
¼ ts pepper
2 hele laurbærblad
2-3 ss frisk dill (til dobbel oppskrift en hel pakke)
1 ts syltekrydder (min vri, brukte pickeling spice)
250 gram kryddersildfilet
1 gul løk
Legg sild og løk og laurbærblad lagvis i et glass og hell over tomatsausen.
La stå minst 2 døgn i kjøleskap.
En enkel og nydelig tomatsild oppskrift. Dette blir et stort glass. Frisk dill gjør en stor forskjell ifølge Unni men har du ikke så bruk tørket eller syltekrydder. Det blir en nydelig silderett uansett.
Denne laken skal røres ut kaldt og det er derfor fort gjort. Olje, eddik, vann, tomatpure og sukker røres godt sammen i en bolle.
Den ferdige silden holder minst en uke i kjøleskap men jeg hadde ikke vært redd for å la den stå i 2 uker. Sukker og eddik er gode preserveringsmidler.
Kryddersild og spekesild er ofte veldig salte. Smak litt på silden og vann gjerne ut et par timer hvis du føler den er for salt.
Klassisk Sursild:
3 utvannet kryddersild/spekesild
1 dl eddik
1 dl vann
4 ss sukker
3 -4 ss syltekrydder (pickeling spice)
Kokes opp og avkjøles helt.
2-3 utvanna spekesild legges lagvis i glass med løk.
Avkjølt lake helles over og dette bør stå i alle fall 3 dager i kjøleskap før en koser seg med hjemmelaget sursild.