Dronning pudding eller Dronning Maud

Dronning pudding eller Dronning Maud

Dronningen av desserter

Dronning Maud

Den samme venninne som lærte meg Kvitrebrød og sunne ting som knekkebrød og grovbrød har også noen flotte desserter med fløte og  flerfoldige kalorier. Vi hadde denne i helgen etter rester av pinnekjøtt fra jul.Et mektig måltid som jeg nøt mer nå enn på julaften. Kanskje ikke det man ønsker seg i slutten av januar men historien rundt denne desserten er så norsk og nesten lokal at jeg må han den med. Så kan en jo lage denne til en fest eller en kjekk samling når en har tid og lyst.

Haldis skriver:» Denne oppskriften stammer fra 1906 da kong Haakon og  dronning Maud besøkte Haugesund under signingsferden. For meg er den en arv fra oldemor, gitt videre til min mormor, som ga den videre til min mor. I heimen vår var den en festdessert. Mindre tilgang på fløte, og prisen på den, gjorde at den var en sjeldenhet i min oppvekst. Idag er den mer vanlig, og er favorittdesserten i vårt hjem. Har laget den i alle tre barnedåper og konfirmasjoner hos oss, og når ungene skal ut i «spleiselag» og ha med mat, blir denne alltid bestilt laget av meg.
I min oppskrift er der ingen portvin, som mange «putter i». Jeg liker ikke det og det har heller aldri vært med i min oppskrift. Jeg tror dette er det nærmeste «originalen » en kommer.
En ting som mange «sliter med» er å unngå gelatinklumper.  Mitt råd er å smelte gelatinen og tøm den i de piskede eggeplommene, mens mikseren går. Og bland i pisket krem etterpå.  Min mor lærte meg at «du kan alltid ha varmt oppi egg, men aldri egg oppi varmt», for da sprekker og klumper det seg.»

Her er en gammel gammel oppskrift fra 1906, like god i dag som den gang

.Haldis bruker revet sjokolade over og  verken portvin eller syltetøy eller kakao.som mange gjør

Dronning Maud er en mektig dessert

Dronningpudding

Til 8 personer minst:

4 eggeplommer piskes sammen med 40 gram melis til tykk eggedosis.

½ liter fløte piskes til krem med 1 ss melis.

6 plater gelatin løses opp over damp står det her men bruker du gelatinen som du bløter opp i litt varmt vann(,ca ½ dl) så helles den i mens du pisker eggeplommene til eggedosis anbefaler Haldis.

Vend eggedosis inn i den piskede kremen og sett kaldt.Minimum 3 timer.

Hakk en plate mørk sjokolade over og nyt ! Hvis du vil ha et påskepreg i desserten,rasp over sjokolade med appelsin eller vend litt revet appelsin skall i eggedosis.

Nå går det igjen mot lysere tider.

Haldis er en god klok venn .Her er hun på tur med meg til England


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *