Bakemjølk brød og Scones

Bakemjølk brød og Scones

Jeg ble litt nysgjerring når jeg leste om bakemjølk på Røros meieriene sin nyhetside.Bilder av luftig bakverk og scones vant meg over.Buttermilk hadde jeg sett i mange engelske oppskrifter men aldri fått tak i her i landet.Jeg har bakt med melken 2 ganger allerde og for første gang fikk jeg brød og scones som også var mulig å fortære dagen derpå. Saftig luftig bakst med en gylden sprø skorpe.

Dette står på Rørosmeieriet sine sider:

Bakemjølk er perfekt å bruke i vafler, lapper, sveler, gjærbakst og mye mer! Dette er fordi en del av de unike fett-komponentene i kjernemelk er fosfolipider (for eksempel lecitin) som bidrar til å gi kjernemelk særskilte emulerende egenskaper. Vaffelrøre vil for eksempel være mer stabil, det vil si at den ikke vil skille seg, med bruk av kjernemelk. Bakemjølk er «rest» etter Røros smør produksjon.

Mer informasjon og deres oppskrifter finner du på

Økologisk Bakemjølk – Rørosmeieriet (rorosmeieriet.no)

Bildet av kartongen er lånt fra deres side.

Ps.Dette er et innlegg der jeg ikke har motatt noe for å reklamere eller å skrive om produktet.Det er skrevet i ren og ekte glede over å få til engelske scones .

Her kommer oppskrift på hjemmebakt brød som endelig ble et lyst brød med litt smak og konsistens. Perfekt brød til Afternoon tea eller smørbrød.

Nydelig til tapasbordet eller lange frokoster. Unn deg et hjemmelagt brød av og til.

Brød med bakemjølk og havregrøtrester

225 grader varmluft, nederste rille ca 30 minutter. Dette blir 2 store brød i form eller 3 runde dekorbrød:

1 kg økologisk hvetemel

ca 2,5 dl rester av havregrøt

1.5 ss havsnø flaksalt

1 ss honning

25 gram fersk gjær

5 dl bakemjølk/kjernemelk

1,5 til 2 dl vann(tilpass når du ser deig samle seg)

Ha i alt det tørre i en bakebolle,smuldre gjæren i og tilsett væske.Elt deigen til den samler seg og virker som seig tyggegummi.Elt gjerne 10 minutt i maskin på medium hastighet.

Hev tildekket i 2 timer ,gjerne lenger,bak ut brød,legg i form og hev 1 time eller mer til.Perfekt å sette kvelden før og bake ut om morgenen.Eller tidlig morgen og bake ut kveld.Dette går veldig raskt og deigen passer seg selv.

Stek på nederste rille i 25-30 minutt.Avkjøl på rist.

Jeg skal også prøve å erstatte litt av mel med bygg eller grovmalt hvete men første gang prøver jeg alltid en basis med minst mulig ingredienser

EN UKE ETTERPÅ PRØVTE JEG:

Jeg tilsatte 100 gram hver av grov sammalt hvete .havregryn og grov rug i tilegg til 150 gram surdeig.Ikke gjær.Tilsatte 5 dl vann,2 dl bakemjølk.Det ble saftige,flotte brød men deig var litt klissenførst så jeg brettet deig som det var eltefritt brød og delte deig i to i store former og etterhevte i 1 time,stekte i 30 minutt på 225 vanlig varme,ikke varmluft.Knallgodebrød.

surdeigsbrød med bakemjølk

scones

Scones med kjernemelk

250 g hvetemel
1 ss bakepulver
1 ts natron
25-30 gram sukker
1/2 ts salt
75 g kaldt smør
150 gram kjernemelk/bakemelk
1 ts vanilje ekstrakt

Rosiner ca en håndfull tilsettes til slutt ,kan utelates men min favorittscone har alltid rosiner eller tørkede tranebær

Legg gjerne rosiner i bløt før bruk.Jeg bruker appelsinjuice eller kun vann som jeg heller fra når jeg skal bruke i scones.

Ha mel, sukker, bakepulver, natron, salt og smøret i terninger i en bolle.
Kjør blandingen raskt sammen enten med fingrene eller med kjøkkenmaskin og bakeklo.Deig skal være litt smuldrete.
Ha i kjernemelk og vaniljeekstrakt.
Bland det raskt sammen og hell deigen over på lett melet bakebord.

Klem deigen lett sammen med hendene og trykk den ned til den er 2-3 cm høy
over det hele. Jobb minst mulig med deigen. Du kan enten dele disse i 6 til 8 trekanter og steke slik eller sette deig i store muffinsformer og få dem litt finere i formen. Jeg får luftigste scones når jeg bare klapper deig jevn og skjærer ut «kakestykker»

Legg alle emnene over på et bakepapirkledt stekebrett, litt fra hverandre og pensle med et egg eller litt kjernemelk.

Stekes på 200 grader i ca 20 minutt

Kjernemelken kan fryses og har lang holdbarhet

Coop og Rema butikkene på Jæren tok ikke med Røros bakemelk når de fornyet vareutvalg og det syntes jeg var veldig dumt men håper at de ombestemmer seg hvis vi etterspørLegg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *