Sommer i salaten

Sommer i salaten

Sommer i salaten ,blomster ikke bare til pynt

Jeg har skrevet om de mange spiselige blomstene og urtene vi har rundt oss i hagen før  i bloggen.(Se spiselige blomster)men hvert år i blir det alltid nye opplevelser og fargerkombinasjoner i salaten og på kaker og brød når jeg finner nye spiselige blomster

. De fleste blomstene er spiselige men ikke alle smaker godt. Noe smaker veldig godt,som ringblomster og gressløksblomster og noen har en pepperlignende smak som blomkarse ,enkarse(ugress om våren)og ruccola. Her har vi brukt det meste av sesongens råvarer i salaten men du kan selvsagt bruke det du har tilgjengelig. Det viktigeste du skal huske om blomster i maten at de helst bør være fra egen hage, usprøytet eller vokse en plass der ikke er mye eksos og forurensing. De fleste gartnerier sprøyter sine planter for å holde dem små og lubne slik kundene vil ha dem, men det er kommet en serie planter som er merket spiselige og tilkjøkken .Disse skal ikke være sprøytet. Spør hvis du er i tvil.Kryddergarden på Jæren leverer alltid usprøyta planter.

Sår du stemor og ringblomst er det en takknemlig oppgave, de er flittige og sprer seg gjerne. Syriner er vakre og spiselige, de lager også nydelig farge lager du saft eller gele.Pynt sommerkaken med syriner eller ha det i sommerdrikken.

syriner fra min hage

Nyt sommeren i salaten, på kakene og som saft eller syltetøy.

Blomstrende salat
Den norske geitosten Chevre fra Haukeli passer godt i denne retten.

200 g hvit geitost
1 rødløk
2 stk hjertesalat
1 skål ruccola
1 granateple
kronblader av blå kornblomst(vi tar de blomstene vi har i juni..ringblomst,tagetes ,fiol
kronblader av gul ringblomst
noen kvaster bladpersille
Legg salatene i en stor skål i rikelig med iskaldt vann og la den ligge i 15 min. Løft den opp av vannet og la det renne av i et dørslag. Finsnitt rødløken og plukk ut frøene i granateplet. Smuldre osten lett. Grovhakk bladpersille og hjertesalaten. La ruccolaen være hel, men knip av lange grove stilker. Bland alt forsiktig og strø kronbladene over.

Dressing
4 ss flytende akasie honning
1-2 ts balsamico eddik

litt god olivenolje
nykvernet svart pepper
Bland honning og eddik og olje. Smak til med noen runder med pepperkvernen

kornblomster


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *