Makrell i London

Makrell i London
makrell med salat fenikkel og appelsin

Å få en ny utrolig opplevelse langt borte fra den norske sommerkysten var en vekker for smaksløkene. Aldri hadde jeg smakt makrell slik.

En matopplevelse som jeg bare måtte ta med meg hjem og formidle.

Harissa er en nordafrikansk chilisaus som serveres til det meste.Den er like mye brukt i det arabiske kjøkken som  pesto er i Italia.Det er ikke alltid en får tak i alle ingredienser til harissa og da lager du med det du finner. Jeg lagte en chilisaus av frisk chili, chilisyltetøy, litt aprikosyltetøy og olivenolje pluss litt sitron. Til en middag for 4 brukte jeg 2 friske rød chili og 2 ss av alt det andre. Det skal bare has lett over den sprøstekte makrellen og serveres på siden hvis en ønsker å begrense chilien.

Fenikkelsalat med sitrus er også lett å få til. Skjær en fenikkel opp i tynne skiver.Bruk en mandolin om du har. Skrell en appelsin og lag fileter av en frisk appelsin, ikke ta med det hvite på appelsinen.

Vend fenikkel i en oljedressing laget av sitron, olivenolje og litt salt og pepper. Legg fint utover en tallerken og dander appelsinbåtene utover. Bruk gjerne litt løk og krydderurter som dill og mynte over. Ha gjerne en frisk bladsalat under.

Her får dere oppskrift på Harissa som dere kan bruke til alt fra tapas til stekt kylling og sommergrillen og ikke minst til sprøsteikt sommermakrell.

chili fra wiig

Harissa saus

Ingredienser:

125 g røde chilier uten frø, del i biter

2-3 fedd hvitløk

1 ts hel spisskummen

1 ss malt koriander

½ ts salt

3 ss olje

1 ss finhakket frisk mynte

Fremgangsmåte: Ha chili, hvitløk, krydder og salt i en foodprossesor. Bland sammen alt dette i et par sekunder. Spe med olje til blir til en tykk pasta og tilsett mynte. Helles på et lite glass og ha litt olje på toppen. Ha på litt plastfolie på toppen og skru på lokket. Settes i kjøleskapet. Denne pastaen er holdbar i 4-5 dager og kan godt lages i forveien.

Du kan erstatte hel spisskumin med malt, som du får i de fleste butikker og i stedet for malt koriander kan du bruke en håndfull frisk som du finner blant krydderurtene i grønnsakedisken og få en nydelig Harissa.

stekt makrell med salat


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *