Mat og Urter blog Matfylke Rogaland Sylting & safting Tradisjonsmat

Spis din hage

Har du prøvt rosegele? Roser er jo i jordbærfamilien og gele smaker sommer og sol.Det er nydelig til ristet brød eller som kakefyll og ikke minst nybakte scones og te.

Selvsagt bruker du ikke sprøytete roser til mat. Bruk rynkerosene som vokser vilt langs strendene for eksempel. Disse er svartelistet og skal egentlig bort fra naturen så det er fritt fram og plukke.Bruk bare kronbladene. Humlene elsker disse blomstene også men det er faktisk nok å ta av så noen krukker rosegele kan vi unne oss. Plukk aldri  blomster og spiselige planter langs trafikkert vei pga forurensing.

 

rosegele

Rosegelè

200 kronblader av rose

½ liter vann

400 gram rørsukker

1 pose Certo fruktpektin

Saft av en sitron

Ha kronbladene i en gryte og hell over kokende vann. La dette småkoke i 15 minutter og sil fra bladene. Tilsett sukker og sitronsaft i rosevannet og tilsett posen med Certo i den varme væsken.Rør dette godt ut. Kok opp og la dette småkoke i 5 minutter. Ha geléen på rengjorte glass, la den avkjøle uten lokk, sett deretter lokket på og sett i kjøleskap.

Skal de oppbevares lenge så tilsett gjerne sitronsyre eller syltesukker men da trenger du ikke pektinen. Mye sukker gir jo stivt syltetøy men ikke bekymre deg for sukkermengden ,du spiser jo bare 1 ts eller to .

Du vil kanskje også like...

Legg igjen en kommentar